Wat Doet Een Smartwatch En Hoe Kies Je Een

Wat doet een smartwatch en waarom zou je een kopen. Veel mensen weten niet precies wat een smartwatch is en daar was ik zeker een van. Een smartwatch is heel anders dan een normale horloges en er zijn zoveel pluspunten dat maken het een geweldige upgrade voor je standaard horloges. 

Een smartwatch is een mini computer horloge die veel belangrijke informatie bijhoudt van je dagelijkse leven. Als je nou je telefoon meldingen bij de hand wilt hebben of juist wilt weten hoe je dagelijkse training gaat, een smartwatch is perfect voor dat. Het helpt jou om je dagelijkse leven makkelijker bij te houden. 

Naast het bijhouden van je conditie, je hartslag en veel meer dat komt als je gaat trainen heeft een smartwatch veel meer belangrijke functies. Meldingen die je op je telefoon constant krijgt zullen op de smartwatch worden weergegeven waardoor je deze makkelijker op je pols zou zien. 

In dit artikel zal ik veel vragen beantwoorden die veel mensen  zich afvragen over smartwatches. Wat doet een smartwatch en hoe kies je er een. Wat kan je ermee en hoe zou een jou helpen met je dagelijkse leven. 

Wat kun je allemaal doen met een smartwatch

Als je niet weet wat je met een smartwatch kunt doen dan is het handig dat we dat als eerst gaan bespreken. Een smartwatch laat niet alleen de tijd zien maar ook andere informatie die je helpen om je leven makkelijk te maken net als een telefoon. 

Een smartwatch weergeeft naast de tijd ook je hartslag zodat je continu je hartslag kunt zien. Ook wordt op een smartwatch weergegeven hoeveel je op een dag hebt getraind. Dit kan zijn door buiten te rennen, wandelen, fietsen, zwemmen, fitness en veel meer. 

Als je nou je conditie wilt verbeteren dan is een smartwatch een goede keuze. Naast je conditie en je training worden ook meldingen van je telefoon op de smartwatch weergegeven. Dit is altijd belangrijk zodat je niet om de minuut je telefoon moet checken. Je kan zelf bepalen op welke notificaties je wilt reageren en welke niet. 

Wat ook heel leuk is aan een smartwatch is dat je de scherm kan veranderen. Zelf heb ik een scherm die mijn stappen, BPM, calorieën, afstand, graden van vandaag, datum en dag weergeeft. Dit vind ik wel belangrijke informatie die ik elke dag nodig heb. 

Naast de informatie zijn er ook programma’s op deze mini horloge computer die zeer handig zijn dagelijks. Er is een ingebouwde alarm die me elke dag wakker maakt door te trillen op mijn pols. Zelf vind ik dit perfect omdat het zeer sterk is vergeleken met een geluidsalarm die ik vaak niet hoor s ochtend.

Verder heb je ook programma’s zoals Spotify die handig zijn om je muziek te wijzigen zonder je telefoon. Ook de agenda app is handig om dagelijks te zien wat ik moet gaan doen en wat mijn planning is. 

Kort gezegd is een smartwatch een mini computer die je helpt om je dagelijkse leven makkelijker te maken. Op deze mini pols computer kun je niet alleen tijd zien maar ook je gezondheid bijhouden en je dagelijkse training.  

Veel andere smartwatches die wat duurder zijn zoals de Apple Watch Series 6 beschikken over luidspreker en microfoon waardoor je gesprekken kan voeren zonder je telefoon. 

Zelf zie ik wel dat telefoons in de toekomst niet veel meer gebruikt zullen worden en dat smartwatches deze taak zullen overnemen omdat ze handig zijn voor dagelijks gebruik. Dit zal zeker niet binnenkort zijn maar wel veel jaren in toekomst. 

Op dit moment werkt een smartwatch met een telefoon omdat de technologie om het zelfstandig sterk te maken als een telefoon er nog niet is. Maar ik zie wel dat ik de toekomst dat kan veranderen, dit is wat ik vind. 

Kun je bellen met een smartwatch

Bellen met een smartwatch is zeker mogelijk en dat kun je doen met de wat duurdere smartwatches die er zijn. Deze smartwatches komen met ingebouwde luidsprekers en microfoon waardoor je makkelijk een gesprek met iemand kan voeren. 

Ook kun je gebruik maken van bluetooth oordopjes waardoor je niet de luidspreker van de smartwatch hoeft te gebruiken als je buiten bent. Dit is heel handig voor als je wat meer privacy wilt en niet wilt dan andere mensen je gesprekken horen. 

Een smartwatch waarmee je kan bellen is niet makkelijk om te kiezen. Sommige zijn heel duur en sommige zijn niet duurzaam en daarom heb ik de top 5 beste smartwatches met belfunctie geschreven. 

Dit zijn geweldige smartwatches waarmee je kunt bellen en gesprekken voeren zonder je telefoon uit je zakken te halen. Dit zijn top keuzes voor zakelijk gebruik waardoor je niet constant je telefoon uit je zaken hoeft te halen 🙂

Wat is het voordeel van een smartwatch?

De voordelen van een smartwatch zijn heel veel. Niet alleen tijd wordt weergegeven maar heel veel andere informatie wordt genomen van je lichaam zoals je hartslag, conditie en veel meer om het continu weer te geven. 

Sommige smartwatches beschikken zelfs over ECG die zelfs nog nauwkeuriger je hartslag meet dan een optische hartslagmeter. Dit is heel handig voor mensen die continu hun hartslag willen meten ook zelfs tijdens hun training. 

Bellen en gesprekken voeren met een smartwatch is ook mogelijk. Berichten en je notificaties bij de hand hebben en zelfs ook gemotiveerd blijven door notificaties te krijgen van je smartwatch. Dit zijn een aantal van de belangrijke punten die een smartwatch zo handig maken. 

Smartwatches beschikken ook over VO2 Max meting die je inzicht geeft over je conditie door de maximale zuurstofopname van je bloed te meten. 

Dingens zoals GPS om je training te tracken zelfs als jij je telefoon niet neemt als je gaat fietsen, zwemmen of andere buitenactiviteiten doen. Ook kun je contactloos betalen met sommige smartwatches wat heel handig is tijdens deze corona tijd. 

Er zijn nog veel meer punten dat besproken kunnen worden zoals de apps die je erop kan installeren en de verschillende apps die er al zitten. De apps die er al in zitten zijn timers, alarm, agenda, muziekbediening en soms wel meer dan dat. 

Zelf gebruik ik de Fitbit Versa 2 en deze beschikt over de genoemde apps hierboven en nog meer zoals spotify en VR workout waardoor ik ook met mijn VR kan trainen thuis.  

Nadelen van een smartwatch?

Met zoveel voordelen moeten er wel nadelen zitten aan een smartwatch. De nadelen van een smartwatch is dat ze heel duur zijn. Deze slimme horloges zijn zeker duur maar er zijn natuurlijk ook goedkopere smartwatches. 

Naast dat ze duur zijn moeten ze ook opgeladen worden. Dit betekent dat je ze elke dag om om de twee dagen moet opladen. Dit kan heel irritant worden voor veel mensen, zelf vond ik het irritant eerst maar dat werd steeds beter omdat ik het altijd laat opladen als ik ga douchen of eten. 

Meeste smartwatch hebben een 4 kantige design waardoor veel gebruikers ze niet mooi vinden. Er zijn nog wel ronde smartwatches die op normale horloges lijken zoals de Garmin smartwatches. 

Een andere nadeel van de smartwatch is dat jij je telefoon dichtbij moet hebben om de smartwatch perfect te kunnen gebruiken. De meeste smartwatches kunnen niet werken zonder een telefoon waaraan ze verbonden zijn met bluetooth. 

Heb ik een smartwatch nodig?

Niet iedereen heeft natuurlijk een smartwatch nodig. Een smartwatch is meer bedoeld voor mensen die graag dagelijks willen trainen en hun conditie willen verbeteren. 

Daarnaast is het ook heel handig voor mensen die niet 24/7 achter de telefoon willen zitten elke seconden dat ze een notificatie krijgen. De notificaties komen op de smartwatch te zien. 

Mensen die graag ook willen bellen met een horloge en gesprekken voeren zonder hun telefoon te gebruiken kunnen deze smartwatches nemen. 

Ik heb zelf een smartwatch genomen omdat ik de notificaties op de smartwatch heel handig vindt en daarnaast helpt het mij om fit te worden. Alles heb ik bij de hand en ik hoef niet zoveel mijn telefoon te gebruiken. 

Waar op letten bij het kopen van een smartwatch 

Als je besloten hebt dat een smartwatch wel bij je past en dat je er een wilt dan wil je ook zeker zijn dat je weet hoe je een kies. En zijn een aantal belangrijke punten waar je op moet letten als je een smartwatch gaat kopen die ik hieronder ga bespreken. 

Compatibiliteit

De belangrijkste punt bij het kiezen van een smartwatch is weten of het wel of niet bij je telefoon past. De meeste smartwatches zijn geschikt voor zowel iPhone als Android maar er zijn een aantal die alleen bedoeld zijn voor een merk zoals de Apple Watches. 

Bij het kopen van een smartwatch kun je naar de specificaties kijken en zien of het wel of niet bij je telefoon past. 

Merk 

Een andere belangrijke punt bij het kiezen van een smartwatch is de merk. Er zijn verschillende bekende merken van smartwatches en zelf vind ik de Fitbit, Apple er garmin top keuzes. 

Functionaliteit 

Wat ook heel belangrijk is, is de functionaliteit van de smartwatch. Beschikt de smartwatch wel over wat je nodig hebt. Zijn de functionaliteiten die het heeft alles wat je nodig hebt of heb je meer nodig eraan. Dit is een belangrijke punt waar je altijd op moet letten. 

Design 

De design is ook belangrijk bij een smartwatch. Als je de design is prettig vindt dan maakt het niet uit wat het heeft omdat jij er niet blij mee zal zijn. Het is daarom belangrijk dat je ook de design van de smartwatch goed vindt voordat jij een koopt. 

Batterijduur

Wat ook heel belangrijk is aan een smartwatch is de batterijduur. Als je niet elke dag je smartwatch wilt opladen dan wil je zeker zijn dan je een neemt die 2 of meer dagen duurt op batterij. 

Garantie

Tenslotte is een andere belangrijke punt is de garantie. Veel mensen komen problemen tegen wanneer ze een smartwatch hebben omdat ze soms kapot gaan of niet goed werken. Een webshop waarbij je een lange garantie tijd krijgt op je smartwatch is altijd handig.             

Je kan checken bij Coolblue waarbij je rond de 2 jaar garantie krijgt op je smartwatch. Hier heb ik de mijne ook gekocht en kon ik zelf ook de mijne laten repareren gratis toen de scherm kapot ging. Zeker een aanrader. 

 

Plaats een reactie